U Indoneziji pronađeno novo sredstvo za borbu protiv kancera - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

U Indoneziji pronađeno novo sredstvo za borbu protiv kancera

Sunđer koji je pronađen u zalivu Manado u Indoneziji, proizvodi molekul manzamin A, koji zaustavlja rast kancerogenih ćelija grlića materice. Otkrili su ga naučnici s Medicinskog univerziteta u Južnoj Karolini, koledža “Čarlston”, Univerziteta “Gadža Mada” u Indoneziji i Univerziteta u Malaji u Maleziji.

Naučnici su proučavali delovanje manzamina A na kancerogene ćelije, na primeru četire različite ćelijske linije raka grlića materice.

Prema rezultatima, manzamin A zaustavio je rast kancerogenih ćelija, ne utičući posebno negativno na zdrave ćelije. Takođe, pokazalo se da je efikasan i protiv melanoma, raka prostate i pankreasa.

Manzamin A još poseduje antiparazitska svojstva, odnosno, efikasan je protiv malarijskog parazita. Samo jedna doza bila je potrebna da zaštiti glodare od malarije. Pritom, neka jedinjenja slična ovoj jedinstvenoj klasi jedinjenja predstavljaju kandidate za kontrolu koronavirusa.

U okviru poslednjeg istraživanja bilo je dokazano da manzamin A smanjuje nivo ekspresije proteina, odgovornog za nekoliko kancerogenih oboljenja, uključujući rak grlića materice, a takođe pogoršava i ishod bolesti kod pacijenata, prenosi Sputnjik.

Kompjuterska simulacija, doduše, pokazala je da manzamin A ima strukturu sličnu već postojećim inhibitorima ovog proteina. Međutim, manzamin A blokira problematični protein 10 puta efikasnije.

Danas objavljeno

Svakodnevnim vježbanjem usporite proces starenja tijela

D

Preukusna poslastica koju svi obožavamo

Zeljka

Pet stvari koje NIKADA ne biste smjeli da stavljate na lice

Zeljka

Ostavite komentar