14. Marta 2021.

U Hrvatsku stigla dokumentacija iz Rusije za vakcinu

Big Portal
  • Hrvatski regulator treba da provjeri da li ruska dokumentacija sadrži sve što je nephodno kako bi se mogla utvrditi efikasnost i bezbjednost Sputnjika – piše Indeks.

Portal podsjeća da je ministar zdravstva Vili Beroš nedavno zatražio od Rusa da, što je prije moguće, dostave dokumentaciju kako bi HALMED, mogao pokrenuti postupak procjene te vakcine.

  • Hrvatska se još prije nešto više od mjesec dana počela okretati alternativnim izvorima vakcinama, prije svega Rusiji i njihovom Sputnjiku – podsjeća Indeks uz napomenu da su drugi proizvođači vakcina Hrvatskoj više puta drastično smanjili isporuku.

Nakon evaluacije biće poznato hoće li Hrvatska ići u interventni uvoz Sputnjika, što je ministar Beroš više puta spominjao kao opciju, ili će se čekati odobrenje Evropske agencije za lijekove.

U prilog mogućnosti da Hrvatska, ipak, prije odobrenja EU nabavi rusku vakcinu ide i pismo koje je juče, zajedno sa čelnicima pet evropskih zemalja, potpisao premijer Andrej Plenković.

Uslov za interventni uvoz ruske vakcine je da na tržištu ne postoje vakcine za istu indikaciju, ali Indeks navodi da takvih vakcina nema dovoljno, što bi trebalo da bude glavni argument za zeleno svjetlo Sputnjiku u Hrvatsku.

Prema Zakonu o lijekovima, HALMED može dati saglasnost za uvoz neodobrene vakcine ako se radi o medicinski opravdanoj potrebi, radi zaštite zdravlja ljudi.

Epidemiolozi su dali prijedlog za uvoz od jednog do dva miliona doza ruske vakcine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare