U Hrvatskoj zabrinuti za održivost zdravstvenog sistema - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Hrvatskoj zabrinuti za održivost zdravstvenog sistema

Porast broja oboljelih od korona virusa mogao bi biti veliki teret za hrvatski zdravstveni sistem koji je još pod kontrolom, ali ako se ovako nastavi, ubrzo bi ponovo mogla da bude aktivirana kovid bolnica u zagrebačkoj Areni, a najveća briga je, uozoravaju stručnjaci, održivost zdravstvenog sistema.

Od bolnica u Zagrebu već je zatraženo da povećaju kapacitete za oboljele od korona virusa.

“Sistem je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za desetak dana će sigurno rezultirati velikim brojem oboljelih”, rekla je direktorka Infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić.

Kao primjer je navela Grad Zagreb, u kojem je već nekoliko dana najveći broj oboljelih.

“Kapacitete koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC ”Dubrava”, koja je više od polovine puna, neće biti dovoljno i ponovo će biti aktivirani šatori”, rekla je Markotić za hrvatsku TV Nova.

Ne bi, kaže, voljela da razmišlja o scenama sa početka pandemije kada su inficirani smještani u Arenu, jer je sve to imalo loš efekat na sve građane.

Epidemiolog i član vladinog stručnog tima Branko Kolarić kaže da je porast broja zaraženih upozorenje.

“Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne”, rekao je Kolarić za HRT.

Bitno je spriječiti da zdravstveni sistem ne kolabira.

“U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo da pružimo intenzivnu negu, to bi bio problem, zdravstveni sistem bi kolabirao, a to želimo da spriječimo”, rekao je Kolarić za HRT.

Tanjug

Danas objavljeno

Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

D

Bajden stigao u Kapitol, sve spremno za inauguraciju

D

I Pens ostavio pismo svojoj nasljednici

D

Ostavite komentar