U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić zbog ratnih zločina nad Srbima na području Orašja - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić zbog ratnih zločina nad Srbima na području Orašja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo je danas informaciju da je u Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, kojeg državno pravosuđe potražuje zbog ratnog zločina na području Orašja.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisano je da je na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić zvani Konj, rođen 1968. godine (koristi se i identitetom Marco Vidović), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da su u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina iz Tužilaštva BiH, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za kazneno gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

“Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualno zlostavljanje na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Za Vincetićem je bila raspisana i Interpolova potjernica.

Danas objavljeno

U Srpskoj 250 novozaraženih, 14 osoba preminulo

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Patrijarh Porfirije stigao u manastir Miloševac kod Prijedora

M.

Ostavite komentar