U Hrvatskoj obavezne kovid-potvrde u zdravstvenim ustanovama - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Hrvatskoj obavezne kovid-potvrde u zdravstvenim ustanovama

U Hrvatskoj su od sutra obavezne kovid potvrde ili testiranja na virus korona za zaposlene u zdravstvu i u socijalnoj zaštiti, a ova mjera odnosiće se i na jedan broj pacijenata.

Prema odlukama Nacionalnog štaba, svi zaposleni u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite koji dolaze na posao, a nemaju potvrdu da su preboljeli kovid 19 ili da su vakcinisani, od sutra će morati da se testiraju najmanje dva puta sedmično ili neće moći doći na posao.

Radnici koji odbiju testiranje, odnosno odbiju da pokažu kovid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Od pacijenata, pratnje pri porodu, roditelja odnosno staratelja koji borave u smještaju s djecom, te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitalizovanima biće tražene kovid-potvrde ili drugi odgovarajući dokaz o vakcinisanju, prebolijevanju ili testiranju.

Sve to će provjeravati ovlaštene osobe pružalaca zdravstvene zaštite.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitalizovanim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati kovid-potvrdu ni drugi dokaz o vakcinisanju, prebolijevanju ili testiranju.Testirati se neće morati ni radnici ni pacijenti kojima je dijagnoza kovida postavljena na osnovu brzog antigenskog testa unazad devet mjeseci, oni koji su imali dijagnostikovane kovid-bolesnike u porodici i imali su s njima kontakte, osobe kojima je korona dijagnostikovana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od devet mjeseci.

Takođe, testirati se ne moraju ni osobe koje su preboljele koronu, a bolest im je dijagnostikovana PCR-om, BAT-om ili su vjerovatni slučajevi, a vakcinisane su jednom dozom vakcine, ali da nije prošlo više od devet mjeseci od primanja prve doze.

Danas objavljeno

Amazon “popio” kaznu – 1,13 milijardi evra

Zeljka

Srbin uhapšen na Jarinju

M.

DILERI OSTAJU IZA REŠETAKA: Na području Banjaluke prodavali marihuanu i kokain

M.

Ostavite komentar