U Hong Kongu uhapšen medijski tajkun Džimi Lai zbog dogovora sa "stranim silama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Hong Kongu uhapšen medijski tajkun Džimi Lai zbog dogovora sa “stranim silama”

Medijski tajkun i demokratski aktivista Džimi Lai iz Hong Konga uhapšen je zbog dogovora sa stranim silama, rekao je Mark Sajmon, izvršni direktor Laijeve medijske firme Next Digital.

On se tereti za dogovor sa stranim silama na osnovu zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji je Kina u junu nametnula tom globalnom finansijskom tržištu, piše Huffington Post.

Lai je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hong Kongu i žestoki kritičar Pekinga, koji je 30. juna Hong Kongu nametnuo novi zakon, što je izazvalo osude zapadnih zemalja.

Zakonom o nacionalnoj bezbjednosti predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama.

Kritičari upozoravaju da takav zakon narušava slobode u Hong Kongu nasuprot onima koji smatraju da će to donijeti stabilnost nakon prošlogodišnjih protesta.

Izdavački tajkun Lai je u aprilu ove godine bio među 14 aktivista koji su u policijskoj akciji suzbijanja prodemokratskog pokreta uhapšeni zbog protivzakonitog okupljanja.

KLIX

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar