U Gruziji i vlast i opozicija proglasile pobjedu na izborima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Gruziji i vlast i opozicija proglasile pobjedu na izborima

Stranka na vlasti i koalicija većine opozicionih stranaka u Gruziji proglasile su pobedu na parlamentarnim izborima. Izlazne ankete pokazuju oprečne rezultate.

Lider vladajućeg Gruzijskog sna, milijarder Bidzina Ivanišvili (64), rekao je na televiziji da je njegova stranka “pobedila na izborima treći put zaredom”.

Njegov glavni protivnik, bivši predsednik Mihail Sakašvili (52), iz inostranstva je u televizijskom obraćanju, poručio da su “opozicione stranke odnele trijumfalnu pobedu”.

Po anketi mreže Imedi, televizije naklonjene vlastima, stranka Gruzijski san dobija 55 posto glasova, a po oceni Mtavari TV-a koja podržava protivnički tabor – opozicija je dobila 52 posto.

“Opozicione stranke treba sada da sastave vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je Sakašvili, obraćajući se iz Ukrajine, gde radi za predsednika Volodimira Zelenskog i gde je proteklih godina ostvario političku karijeru.

Sakašvili je u subotu izjavio da nema ambicija za “neko mesto u (gruzijskoj) vladi”, a spominje se i mogućnost njegovog povratka u zemlju ako pobedi opozicija.

Inače, Mihail Sakašvili je 2013. godine otišao iz zemlje nakon svog drugog mandata jer se bojao nakon optužbi za zloupotrebu vlasti.

B92

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar