U Grčkoj za 30 odsto porastao priliv migranata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Grčkoj za 30 odsto porastao priliv migranata

Priliv migranatga i izbeglica iz Turske u Grčku porastao je između 20. juna i 20. jula za gotovo jednu trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

Priliv migranatga i izbeglica iz Turske u Grčku porastao je između 20. juna i 20. jula za gotovo jednu trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je rekao Jorgos Kumucakos, pomoćnik ministra zaduženog za zaštitu građana.

Za mesec dana registrovano je više od 3.000 dolazaka na ostrva Lezbos, Samos i Kos u Egejskom moru, što je 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je taj novi zvaničnik koji se bavi migrantskom politikom, u razgovoru za radio Skaj.

On je ipak rekao da se taj talas ne može porediti sa onim za vreme migrantske krize 2015. godine kada je gotovo milion ljudi ušlo u Evropu preko turske obale i Grčke.

“Međutim migrantsko pitanje ostaje i ostaće dugo na dnevnom redu”, rekao je on i naglasio zabrinutost Evrope.

Ministarstvo migrantske politike integrisano je u minsitarstvo za zaštitu građana u novoj konzervativnoj vladi Kirjakosa Micotakisa posle parlamentarnih izbora 7. jula. Micotakisova vlada nasledila je levičarsku vladu Aleksisa Ciprasa.

Taj potez su kritikovale nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava koje osuđuju zaoštravanje migrantske politike i to što upravljanje tom politikom preuzima policija.

Oni su takođe kritikovali prošlonedeljno ukidanje ukaza koji je dozvoljavao migrantima da lako dođu do broja socijalne zaštite.

Trenutno u Grčkoj, zemlji od 11 miliona stanovnika, živi oko 70.000 migranata i izbeglica.

Vlada namerava ponovo da otvori centre za pritvor ilegalnih migranata, kojih ima mnogo nagomilanih u nehigijenskim prihvatnim centrima na ostrvima u Egejskom moru.

Neposredno po imenovanju pomoćnik ministra za Zaštitu gradjana najavio je da je prioritet vlade da se ojača zaštita na grčkim i evropskim granicama.

Izvor: Beta/AFP

Danas objavljeno

Stogodišnjak, bivši čuvar logora, osuđen na pet godina zatvora

M.

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

M.

Mladić u Požegi skinuo srpsku zastavu

M.

Ostavite komentar