U Francuskoj nacionalni praznik – Dan pada Bastilje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Francuskoj nacionalni praznik – Dan pada Bastilje

U Francuskoj će biti obeležen državni praznik, Dan pada Bastilje, sa vojnom paradom, koje prošle godine nije bilo zbog epidemije korona virusa, ali će ove godine za gledaoce parade u čuvenoj aveniji Jelisejskoj polja u Parizu biti obavezna sanitarna propusnica.

Jelisejska palata saopštila je da će gledaoci duž avenije morati obavezno da nose maske i da policiji pokažu sanitarnu propusnicu, odnosno potvrdu o vakcinaciji, negativan test na korona virus ili potvrdu o preležanom virusu.

Biće i ograničen broj gledalaca na paradi, saopštila je pariska prefektura i dodala da će na tribinama i duž dugačke avenije Jelisejskih polja biti najviše 25.000 ljudi, javio je radio Frans enfo (France Info).

Na samoj paradi će biti 4.300 vojnika, navela je prefektura i dodala da će policija biti raspoređena od 6.30 do 14.00 u okolini avenije, kao i oko istorijskog spomenika Trijumfalne kapije.

U toj zoni će biti zabranjen saobraćaj dok će gledaocimma biti zabranjeno nošenje alkohola i pirotehničkih sredstava. Nekoliko stanica metroa će biti zatvoreno.

Francusko vazduhoplovstvo saopštilo je da će ove godine odati poštu „Malom princu“ čiji će lik biti na avionima tokom parade.

Ove godine se navršava 75 godina od objavljivanja u Francuskoj čuvene novele Antoana de Sent Egziperija (Antoine de Saint-Exupery). Na avionima će biti poznata slika Malog princa sa zvezdanim nebom u pozadini.

Tokom večeri na Marsovim poljima u Parizu biće priređen koncert Nacionalnog orkestra i hora.

Praznik će biti završen velikim vatrometom kod Ajfelove kule. Čelična dama će počev od 23.00 tokom 35 minuta svetleti dok će oko nje biti pirotehnički spektakl na temu slobode, koji će francuska televizija uživo prenositi.

Vatrometi će biti organizovani i u drugim gradovima u Francuskoj, a u Nici će biti odata pošta žrtvama terorističkog napada koji se dogodio 14. jula 2016. godine i u kojem je ubijeno 86 osoba.

Napad se dogodio pošto je Francuz poreklom iz Tunisa kamionom gazio i ubijao ljude na šetalištu u Nici gde su građani na praznik izašli da gledaju vatromet. Napadača je kasnije ubila policija.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga, 26. avgusta 1789. je usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Danas objavljeno

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Trilateralni sastanak predsjednika Francuske, Njemačke i Srbije sutra u Pragu

M.

Njujork tajms: Ukrajinci organizovali ubistvo Darje Dugine

M.

Ostavite komentar