5. Oktobra 2021.

U francuskoj katoličkoj crkvi seksualno zlostavljano preko 200.000 maloljetnika

Big Portal

Ovaj nadasve značajni izvještaj koji će se objavljen u utorak procijenjuje da je 216.000 maloljetnika bilo zlostavljano između 1950. i 2020. Godine. Taj se broj povećava na čak 330.000 ako se uključe žrtve zlostavljača koji nisu bili svećenici, ali su bili povezani sa Crkvom na druge načine, poput zaposlenih u katoličkim školama i programima za mlade, tvrdi autor izvještaja Jean-Marc Sauveu, predsjedniku Nezavisne komisije za seksualno zlostavljanje u crkvi (CIASE).

Procjenjuje se da je između 2.900 i 3.200 sveštenika pedofila radilo u Francuskoj katoličkoj crkvi od 1950-ih, rekao je Sauvé uoči objavljivanja izvještaja, piše CNN.

Do ovih brojeva se došlo zahvaljujući anketi koju je za komisiju sproveo Francuski nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja. Institut je radio sa istraživačkom agencijom IFOP na istraživanju reprezentativnog nacionalnog uzorka od više od 28.000 ljudi starijih od 18 godina između 25. novembra 2020. i 28. januara 2021.

Izvještaj je također procijenio I broj žrtava koje su preživjele zlostavljanje širom zemlje tokom navedenog perioda na osnovu broja ispitanika koji su rekli da su bili zlostavljani. Nacionalno istraživanje uslijedilo je uz javni poziv za svjedočenje žrtava, Sauve je izjavio za CNN uoči objavljivanja izvještaja.

Predstavljajući nalaze istrage, Sauve je u utorak rekao da je veća vjerovatnoća da će djeca biti zlostavljana u ustanovama Katoličke crkve nego u državnim školama ili u ljetnim kampovima – ili u bilo kojem drugom okruženju izvan porodice.

Problem je bio sistemski, a seksualno nasilje nije bilo ograničeno na “nekoliko crnih ovaca koje su zalutale iz stada”, rekao je Sauve za CNN uoči objavljivanja izvještaja. “Kada je obaviještena o zlostavljanju, [Crkva] nije poduzela stroge mjere potrebne kako bi zaštitila djecu od zlostavljača.”

Ranije ove godine predsjednik komisije za seksualno zlostavljanje u crkvi je rekao za CNN da se plaši da je “vrlo moguće da će žrtve doseći broj od najmanje 10.000”.

No, vjeruje se da je konačni broj zlostavljanih maloljetnika preko 30 puta veći od rane procjene, prema izvještaju.

CNN nije dobio komentar od Francuske katoličke crkve vezano za izvještaj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Ratko
Ratko
2 godine prije

Divno društvo, nema šta! A kada ovo pročitam onda me i ne čudi sve ono što su radili u Jasenovcu i gdje god su stigli ovi isti đavoli u ljudskom obliku i njihove “časne” sestre!