24. Aprila 2020.

U Federaciji zvanično ublažene mjere: Djeci i starijima omogućeno kretanje po tri dana u sedmici

Big Portal

Utorkom, četvrtkom i subotom, odluka je Federalnog štaba, dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 sati pa sve do početka policijskog časa koji počinje u 20 sati.Ove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka.
Ipak, ove mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je rekao da će pratiti implementaciju ovih mjera, te ako dođe do određenih pogoršanja ona se može poništiti. Ipak, izrazio je nadu da ću situacija biti sve bolja, te da će dolaziti do postepenog popuštanja mjera.

Pratiti ćemo I u narednom peridou spremni smo opet da vratimo ali očekujem oda će sve biti bolja situacija. Iz ovih mejra su svakako izezte osobe koje idu po zdravstvenu skrb ili djece.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je prije dva dana donio odluku kojom je utvrdio da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

On nije ukinuo prethodno donesenu naredbu Federalnog štaba o potpunoj zabrani kretanja za navedene populacije, ali je naredio da se ona uskladi sa sudskom odlukom.

“Nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to “neophodno”, bilo je obrazloženje Ustavnog suda.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare