U FBiH zabilježena dva slučaja legionarske bolesti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U FBiH zabilježena dva slučaja legionarske bolesti

Na području Federacije BiH registrovana su dva slučaja legionarske bolesti.

Kako je rečeno portalu “Klix.ba” u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, istraga slučaja je u toku, zbog čega ne mogu da komentarišu izvor zaraze.

“Detekcija legionele u humanim uzorcima vrši se u mikrobiološkim laboratoriju KCUS-a. Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH vrši detekciju i brojanje legionele u okolišnim uzorcima već sedam godina i za nju ima certifikat BATA”, rečeno je u Zavodu.

U Republici Srpskoj za sada nema registrovanih slučajeva.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Bakterija može preživjeti u vodi duže od godinu dana, a izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentrisanim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sisitemu (klimatizacioni uređaji). Bakterija često može da se nađe u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima vazduha, itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 odsto.

U blažim slučajevima slična je influenci. Izraženi su temperatura, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, grlobolja, poremećaj svijesti i dijareja. Bolest traje do sedam dana.

Na području Hrvatske zabilježen je jedan smrtni slučaj u Splitu ove godine, dok je prošle preminulo 10 od 80 oboljelih osoba.

U težim oblicima dolazi do pneumonije, a bolest može zahvatiti i jetru, bubrege, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Klix.ba

Danas objavljeno

Srbija: Građani na referendumu rekli “da” ustavnim promjenama

M.

Meteorolozi upozorili; Već uvedena vanredna stanja

M.

Blokiran Bosforski moreuz

M.

Ostavite komentar