U FBiH uskoro moguća zabrana ulaska u javne objekte bez potvrde o vakcini ili negativnog testa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U FBiH uskoro moguća zabrana ulaska u javne objekte bez potvrde o vakcini ili negativnog testa

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u FBiH iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika.

Znatna povećanja broja oboljelih zabilježena su u tri kantona – Hercegovačko-neretvanskom /296/100.000/, Zapadno-hercegovačkom /192/100.000/ i Livanjskom kantonu /164/100.000/.

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora – broj hospitalizovanih, broj pacijenata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu sa tim razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom pi-si-ar ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom virusu korona.

Krizni štab je, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, pozvao građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se vakcinišu.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi FBiH na usvajanje.

Danas objavljeno

Dvije detonacije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

M.

Jasna poruka Prištini: ZSO mora da bude formirana

M.

Policija Crne Gore: Uhapšen muškarac zbog sumnje da je prijetio poslaniku Kneževiću

M.

Ostavite komentar