24. Aprila 2020.

U FBiH testirano 798 osoba, a pozitivne dvije

Big Portal

Istakao je da je to jako ohrabrujuća informacija koja sve veseli, te da se nada da se ovaj trend neće narušiti s obzirom da je Krizni štab ublažio mjere za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina.

“Nadam se da će se ovaj trend nastaviti kako bi se nastavio normalan život, mada će život na koji smo navikli sačekati. Nastavlja se život pod maskama, ali ako zadržimo stabilnost očekuje se otvaranje trgovina, frizerskih salona… Ne bismo željeli da nam se desi drugi talas zato što se mjere naglo popuštaju, ali mislim da će nakon majskih praznika doći vrijeme za popuštanje mjera za određene firme, dok će ugostiteljski objekti, seminari i konferencije sačekati početak ljeta”, rekao je Čerkez.

U FBiH su na korona virus do sada testirane 12.773 osobe, a 786 je pozitivnih. Aktivna su 533 slučaja.

“Kad od broja 786 oduzmemo ljude koji su oporavljeni, a takvih 221, i 32 umrlih, dobijemo broj 533 i to su aktivni slučajevi. U posljednja 24 sata imali smo 41 oporavljenu osobu i u tom pogledu se krećemo ka nekom pozitivnom trendu koji ostvarujemo. Kada je riječ o umrlim, 18 je muškaraca i 14 žena. U bolnici su 62 pacijenta, a osam ih je na respiratoru”, rekao je Čerkez.

Kada je riječ o ublaženim mjerama, istakao je da dozvola za kretanje djece ne podrazumijeva grupna druženja na igralištima i u parkovima, nego šetnju s roditeljima. S obzirom da je pred nama vikend, ponovo je apelovao na sve da se pridržavaju naredbi i da ne komplikuju situaciju koja ide u dobrom smjeru.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare