5. Marta 2020.

U FBiH nema potvrđenih slučajeva virusa, 253 osobe pod nadzorom

Big Portal

U saopštenju se precizira da epidemiološki nadzor znači obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana.

Iz Ministarstva zdravstva napominju da pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim virusom korona na području BiH nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH.

Već duže od mjesec dana se na području FBiH kroz krizne štabove Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, intenzivno sprovode potrebne aktivnosti i preduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prelazima, ali i u FBiH radi ranog otkrivanja slučajeva oboljenja.

Aktivno se prati situacija, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu s ciljem sprovođenja ovih mjera.

Od velike je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi virus korona.

Federalno Ministarstvo zdravstva preporučuje često pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (minimum 69 odsto).

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Federalno Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da prate preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom, koje kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana boravile su u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili su bili u bliskom kontaktu sa oboljelima treba da se telefonom obrate kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo kako bi dobili dalje instrukcije.

Iz Ministarstva zdravlja FBiH pozvali su medije da odgovorno izvještavaju o novom virusu korona i da u skladu sa mogućnostima na svim svojim platformama što češće objavljuju mjere lične prevencije.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare