U FBiH na snagu stupila nova naredba Kriznog štaba - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U FBiH na snagu stupila nova naredba Kriznog štaba

Danas je na snagu stupila nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojom se “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih zaposlenih, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2 metra, tako što će reorganizovati radno vrijeme, organizovati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućiće poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”.

“Jako je bitno pozvati sve firme, kompanije i institucije koje rade kancelarijske poslove, da svoj rad urede da svi koji mogu raditi onlajn – da rade onlajn, ko može da radi u grupama ili uz klizno radno vrijeme u smjenama i da smanje sve moguće rizike, jer smo svjedoci velikog broja ljudi koji su zaraženi na poslu, generacija radno aktivnog stanovništva se zaražava, i iz tog razloga bih apelovao da svi koji u kancelarijama ne mogu napraviti razmak, koji rade u prostorima bez ventilacije, da provedu mjeru kako je naređeno i da se prekine lanac širenja”, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez na jučerašnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba FMZ.

Takođe, u skladu s novom naredbom “Kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva dostavljaju se, radi obvezne primjene, Ažurirane preporuke za otpuštanje osoba iz izolacije-Kovid-19 sačinjene od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, te su dostupne na stranici zavoda www.zzjzfbih.ba”.

“Period boravka u izolaciji skraćuje se ukoliko je riječ o blažim i srednje teškim slučajevima, i ona iznosi 10 dana, unutar toga najmanje tri dana bez simptoma po principu 7+3. Za sve teže slučajeve ona ostaje ista, dakle minimalno 10 dana plus tri dana bez simptoma”, kazao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa na jučerašnjoj konferenciji.

NN

Danas objavljeno

Njemačka razmatra potpuno obustavljanje letova

D

Srbija: Povećan broj zaraženih – više od 2.000, preminulo 19 osoba

D

STRAVIČNA NESREĆA Srušilo se skladište, jedna osoba poginula

D

Ostavite komentar