U FBiH moguća obavezna vakcinacija protiv virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U FBiH moguća obavezna vakcinacija protiv virusa korona

U Federaciji BiH opcija obavezne vakcinacije trenutno nije isključena, piše Kliks.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva proteklih dana uveliko radi na programu imunizacije, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kako kaže, formirane su grupe stručnjaka koje intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na vakcinaciju, prioritetnim grupama koje će primiti vakcinu, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ukoliko se odluči za nabavku Fajzerove vakcine koja se mora skladištiti na -70 stepeni Celzijusovih.

O tome koja vakcina je najvjerovatnija opcija za BiH, Čerkez ne želi da govori u ovom trenutku, sve dok nadležne evropske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određenu vakcinu.

Kliks navodi da je vrlo izvjesno da to neće biti vakcina samo jednog proizvođača.

  • Mnoge zemlje diskutuju o tome da li će vakcina biti obavezna ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim avionima za nevakcinisane putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu vakcinisani. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i pronaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog vakcinsanja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ukoliko se ne vakcinišu. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koja vakcina će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH – rekao je Čerkez.

Prema trenutnom planu vakcinacije u FBiH, prioritet su zdravstveni radnici, treća starosna dob i hronični bolesnici.

Prema planu nabavke vakcina putem Kovaks mehanizma, FBiH će u prvom krugu vakcinacije dobiti 800.000 doza vakcina.

Čerkez pojašnjava da će se nakon toga nabavka proširiti za 30 odsto, a potom za 50 odsto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini vakcinisati 70 odsto populacije u FBiH, koliko je potrebno za sticanje kolektivnog imuniteta, piše Kliks.

Danas objavljeno

Procurio dokument: Ukrajinci sami oborili helikopter ministra unutrašnjih poslova?

Vanja A

U operativnoj akciji “Flaj” četiri lica lišena slobode

Vanja A

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Vanja A

Ostavite komentar