U fabrikama širom FBiH protesti zbog poskupljenja struje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U fabrikama širom FBiH protesti zbog poskupljenja struje

Zbog poskupljenja industrijske struje u fabrikama širom Federacije BiH danas se održavaju mirni protesti, a direktori kompanija poručuju da neće moći da nastave poslovanje ukoliko potpišu nove ugovore s Elektroprivredom.

Poručili su da im je potrebno razumevanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministarstva po tom pitanju.

„Mi godišnje trošimo 70 miliona KM struje i s dodatnih 70 miliona KM nemamo svrhe da nastavimo proizvodnju. Ne možemo da preživimo. Nema nikakvog benefita da nastavimo biznis“, kazao je generalni direktor AMZ Nikhil Mehta ranije u obraćanju medijima, podseća sarajevski portal Klix.

Mehta je danas tokom protesta u ovoj kompaniji rekao da se Kompanija već suočava s rastom cene koksnog uglja, koji predstavlja 50 odsto troškova, a čija je cena od početka godine porasla četiri puta, dok su cene gasa takođe u znatno porastu.

„To bi dovelo do zaustavljanja rada fabrike na duži vremenski period, što bi imalo dugoročne posledice za 2.300 radnih mesta u ArcelorMittal Zenica kao i najmanje 10.000 radnih mesta u drugim firmama koje svoje poslovanje u velikoj meri zasnivaju na saradnji s ArcelorMittal Zenica“, kazao je Mehta za Klix.

Među privrednim subjektima koji bi bili izuzetno pogođeni ovakvim razvojem događaja bile bi Železnice Federacije i Železnice RS, luka Ploče, banke i stotine drugih firmi širom Federacije i Bosne i Hercegovine.

Takođe, budući da je ArcelorMittal Zenica snabdevač grada toplotnom energijom namenjenom za grejanje grada, zaustavljanje postrojenja značilo bi i prestanak grejanja u gradu.

U slučaju da ArcelorMittal Zenica nastavi s radom, enormno povećanje cene električne energije neminovno bi dovelo do povećanja cene grejanja za građane Zenice u skladu s tim.

S druge strane, ArcerloMittal iz Zenice je samo jedna od desetina kompanija, a protest se održava i u tešanjskoj Pobjedi. Direktor Pobjede Elvedin Ćosatović je u razgovoru za Klix je kazao da svi razgovori do sada nisu dali neke rezultate zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

„Svi dogovori i razgovori su izjalovili. Imamo situaciju da cena struje raste do 300 posto, a naši ukupni troškovi bi bili povećani za 150 posto. Sve bi nas ugrozilo, razumemo stanje tržišta, ali imamo indolentan odnos prema nama privrednim subjektima koji smo bitni za razvoj privrede i BiH“, kazao je Ćosatović.

Kompanija Madi iz Tešnja četvrti je najveći potrošač struje u ZDK, a direktor ove firme Edin Jabandžić je kazao da će posledice biti nesagledive te da još ne vide način ekonomske stabilnosti narednih godina.

„Ovo poskupljenje će doneti nesagledive posledice. Godišnje ćemo imati dodatni trošak na struju od oko dva miliona KM. Ovo će napraviti nestabilnosti u mnogin firmama, a mi još ne znamo kako prevazići sve to i kako napraviti ekonomsko održivo poslovanje naredne i narednih godina“, kaže Jabandžić.

Direktori se nadaju da će Vlada Federacije shvatiti sve posledice koje proizilaze iz ovog nerazumnog zahteva Elektroprivrede i reagovati na pravi način kako bi se sprečilo uništavanje kompanija koje su vitalni pokretači privrede u Federaciji BH.

(Tanjug)

Danas objavljeno

SIPA sprovodi akciju “Alea”: Pretresi na 16 lokacija

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Podgorica: Dvije bombe bačene na kuću policajca

M.

Ostavite komentar