U Evropu stiže toplotni talas - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Evropu stiže toplotni talas

Potencijalno rekordan toplotni talas očekuje se u većem dijelu kontinentalne Evrope iduće sedmice, uz temperature koje će se u pojedinim gradovima popeti do 38 stepeni, a u najtoplijim područjima i do 40 stepeni celzijusa, podaci su meteorološkog servisa AccuWeather.

Potencijalno rekordan toplotni talas očekuje se u većem dijelu kontinentalne Evrope iduće sedmice, uz temperature koje će se u pojedinim gradovima popeti do 38 stepeni, a u najtoplijim područjima i do 40 stepeni celzijusa, podaci su meteorološkog servisa AccuWeather.

Kombinacija oluje preko Atlantika i visokog pritiska kroz srednju Evropu povući će veoma vruć vazduh iz Afrike prema sjeveru, što će dovesti do potencijalno opasne vrućine u velikom dijelu zapadne i srednje Evrope, pojašnjava meteorolog AccuWeather. To će se svakako odraziti i na našu regiju gdje se u pojedinim dijelovima takođe očekuju visoke temperature.

U Francuskoj se od ponedjeljka očekuju temperature između 35 i 40 stepeni, a koje vjerovatno neće padati ispod 20 stepeni celzijusa tokom noći.

Francuski ministar zdravstva Agnes Buzin upozorila je lokalne vlasti, bolnice i domove penzionera da budu u visokoj pripravnosti, ističući da je toplotni talas prošlog ljeta rezultirao sa 1.500 smrtnih slučajeva.

Meteorolozi u Njemačkoj rekli su da postoji 50 odsto šanse da temperature dostignu 40 stepeni celzijusa te da je moguće i obaranje nacionalnog temperaturnog rekorda od 40,3 stepena celzijusa, koliko je izmjereno u Bavarskoj 2015. godine.

AccuWeather ističe da će gradovi od Madrida do Berlina, uključujući Pariz, Brisel i Frankfurt, vjerovatno doživjeti višednevni toplotni talas u prvoj polovini sedmice, pri čemu se visoke temperature očekuju dalje na istoku, u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu i Sofiji.

“Kroz nekoliko dana ekstremne vrućine u kombinaciji sa vrelim noćima, zgrade i domovi bez klimatizacije teško će se ohladiti, što će rezultirati nepovoljnim uslovima za spavanje i povećanjem rizika od bolesti povezanih sa vrućinom. Stariji i djeca su najranjivije kategorije u ovom slučaju”, rekao je meteorolog Erik Lester.

Ipak, početak iduće sedmice u BiH će biti obilježen lokalnim pljuskovima, navode bosanskohercegovački meteorolozi.

Utorak, 25. juna u BiH se takođe očekuje oblačno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Najviše temperature očekuju se na jugu zemlje, do 33 stepena celzijusa.

Ispred nas je sunčan vikend uz moguće naoblake tokom dana te kišu koja bi mogla početi padati u nedjelju poslijepodne.

(Klix.ba)

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar