U Evropi kraj pandemije za tri - četiri mjeseca? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Evropi kraj pandemije za tri – četiri mjeseca?

Korona virus je više puta pokazao svoju ćudljivost i prevrtljivost, te je teško sa sigurnošću tvrditi kada možemo da očekujemo kraj pandemije, ali slovenački imunolog Andrej Trampuž, načelnik Odeljenja za infektologiju i septičku hirurgiju u bolnici Charite u Berlinu, kaže da bi to moglo da bude već za svega tri do četiri meseca, bar kada je u pitanju Evropa.

Trampuž, inače jedan od istaknutijih stručnjaka u našem regionu za vreme pandemije korona virusa, s druge strane upozorava da do kraja neće doći u manje razvijenim delovima sveta.

“Kraj pandemije u avgustu ili septembru neće biti u Africi, gde je do sada vakcinisano ukupno samo jedan odsto celokupnog stanovništva tog kontinenta, Indiji i Južnoj Americi. Zbog toga evropske i svetske države moraju da povećaju napore da bi i te zemlje dobijale dovoljne količine vakcina.

To je potrebno kako bi i one u svojim državama držale pandemiju pod kontrolom, jer ako kod njih bude i dalje oboljevalo puno stanovništva i ne budu imali dovoljno vakcina, postoji bojazan od novih mutacija i daljnjeg širenja virusa. Dovoljna je jedna osoba iz Afrike, Indije ili Južne Amerike, koja je zaražena nekom novom mutacijom virusa, da dođe u Evropu i unese pometnju”, objašnjava prof. dr. sc. Andrej Trampuž za “Slobodnu Dalmaciju”.

Ovaj Slovenac predviđa i da korona virus nikada neće u potpunosti nestati, već će ostati u populaciji, baš kao i grip.

“Postoji mogućnost da i nestane, u što za sada teško možemo da verujemo. Bliže smo mišljenju da će ostati s nama, kao i virus gripa. No, kako nada uvek postoji, nadajmo se da će Kovid-19 virus nestati kao što su nestali SARS ili MERS, koji su takođe korona virusi i da više nikada nećemo morati da se vakcinišemo protiv tog virusa.

SARS i MERS su nestali, a virus gripa je ostao, jer se daleko brže širi od SARS-a ili MERS-a i daleko više se menja. Virus gripa se mnogo više menja i od Kovida, pa nam to daje nadu da bi Kovid ipak mogao jednom da nestane”, objašnjava Trampuž.

“Spasonosna” brojka kada je reč o vakcinisanom stanovništvu na globalnom nivou jeste 70 ili 80 odsto vakcinisanih.

“Kada postignemo tu brojku, moramo ići korak po korak i polako se početi vraćati u normalu, onu normalu koju pamtimo pre pandemije. Mislim da bi u Evropi normalno trebalo da nastavimo da živimo negde krajem ove godine. Ipak, znajući da u Evropi i svetu ima oko 20 odsto onih koji ne žele da se vakcinišu, važno je istaći da će se oni jednom zaraziti Kovid-19 virusom.

Niko na svetu nema doživotni imunitet za Kovid-19 virus, čak ni oni koji su ga preboleli. I oni se ponovo, najverovatnije šest meseci od preboljevanja, mogu zaraziti, jer im se prirodni imunitet koji su stekli bolešću “izgubio””, zaključuje ovaj imunolog za portal “Slobodna Dalmacija”.

(Blic)

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar