U EU vakcinisano 75 odsto punoljetnih građana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U EU vakcinisano 75 odsto punoljetnih građana

U Evropskoj uniji je 75 odsto punoljetnih građana vakcinisano, saopštila je danas evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis.

Ministri zdravlja zemalja Evropske unije danas su se na neformalnom zasijedanju u Sloveniji informisali o pravljenju zdravstvene unije u EU-u, kako bi blok odgovorio na buduće zdravstvene izazove.

Evropska stretegija nabavke vakcina i imunizacije omogućila je “uspjeh bez presedana”, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis.

Uspjeh se, po njenim riječima, pokazao u tome što je do sada u EU imunizovano 75 odsto odraslih osoba, prenijela je Hina.

“Međutim, potreban nam je i veći procenat vakcinisanih i to svuda. To je bila moja glavna poruka”, dodala je.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinisanja i kontrolisanja pandemije, a zatim povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasijedanju ministara zdravlja dato jasno obećanje da će EU državama van Unije do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv kovida, od čega 250 miliona prije kraja ove godine.

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

Ostavite komentar