U Donjoj Gradini pomen žrtvama logora Jasenovac - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Donjoj Gradini pomen žrtvama logora Jasenovac

Na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Parastos srpskim žrtvama služe sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a potom će biti upućene jevrejska i romska molitva.

Parastosu prisustvuju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u vladama Srpske i Srbije.

Prisutni su i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, diplomatskog kora, ambasadori Rusije i Velike Britanije u BiH Igor Kalabuhov i Metju Fild, predstavnik ambasade SAD u BiH, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH – njih 74.642, a samo u logoru Jasenovac 19.432.

U Donjoj Gradini svečano su postrojeni kadeti Vojne akademije Vojske Srbije.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Danas objavljeno

Protesti: “Idite vi u Njemačku, Fadile odlazi”

M.

Kolaps u Zagrebu: 1.000 došlo na vakcinu bez termina, muškarac kolabirao

M.

“Zapad je prešao sve crvene linije”

M.

Ostavite komentar