U Crnoj Gori proglašen KRAJ EPIDEMIJE - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Crnoj Gori proglašen KRAJ EPIDEMIJE

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) proglasilo je kraj epidemije korona virusa u Crnoj Gori.

“Ovo je rezultat višemjesečnih naproa svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju! Neke mjere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa”, saopštila je Vlada Crne Gore na svom Tviter nalogu.

Crna Gora prošla je dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva korona virusa, što znači da su se stekli uslovi da se odjavi epidemija, saopštio je jutros u Jutarnjem programu RTCG pomoćnik direktora IJZ Senad Begić.

  • Stiču se epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije. Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dve inkubacije bez novih slučajeva, i zaista su se stekli uslovi da se epidemija odjavi – rekao je Begić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne menja puno, jer rizik od oboljevanja i dalje ostaje prisutan:

  • Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. Situacija je bila dinamična, epidemiloška situacija se menjala iz dana u dan, pa pretpostavljam da će sličnu sudbinu imati određene obavezujuće mere koje će biti preispitivane i korigovane spram situacije na terenu.

Begić je istakao da će mere koje su važile za vreme epidemije i posle ukidanja iste ostati na snazi.

  • To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski. U svim zemljama EU nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gde ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja oboljevanja. Mi ne prestajemo sa radom na terenu, nastavljamo da uzorkujemo po indikacijama kao što smo radili na početku obolijevanja – rekao je Begić.

Blic

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar