U Continentalu smatraju da autonomna vozila neće stići pre 2030. godine - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

U Continentalu smatraju da autonomna vozila neće stići pre 2030. godine

Direktor Continentalovog odeljenja za samovozeće automobile smatra da se oni na tržištu neće pojaviti prije 2030. godine, najranije.

Direktor Continentalovog odeljenja za samovozeće automobile smatra da se oni na tržištu neće pojaviti prije 2030. godine, najranije.

Andre Hom je rekao da će se oni najpre moći koristiti u urbanim sredinama koje zahtevaju male brzine, a tek potom se može očekivati njihova pojava u težim i uslovima vožnje koji zahtevaju veću brzinu, prenosi Totalcar.

Takva vozila se, smatra Hom, već danas mogu kupiti i koristiti, ali ne na javnim putevima. Za to postoje brojni faktori koji se moraju uzeti u obzir, pre nego što ona nađu svoj put do javnog saobraćaja.

Prvi i najvažniji problem svakako je tehnologija takvih sistema, koja trenutno jeste na naprednom nivou, ali je potrebno poboljšati je tako da pokriva sve moguće situacije koje se mogu dešavati u saobraćaju.

Drugi ključan problem su regulative, a za sada nema jedinstvenog okvira koji bi regulisao rad autonomnih vozila.

Treći problem sastoji se u tome kako ubediti kupce da koriste takva vozila, prevashodno iz perspektive njihove bezbednosti. „To zvuči malo jezivo, kad razmislite – ući u automobil gde nema nikog ko sedi za upravljačem,” kaže Hom i dodaje: „To je za nas jasan signal da sve funkcionalnosti ove tehnologije moramo uvoditi korak po korak. Moramo jasno prikazati to što predstavljamo. Potrebno nam je da uključimo ljude u pilot projekte, kako bi oni mogli iskusiti koliko je to uzbudljiva tehnologija.”

Izvor: Totalcar/AutoBlog

Danas objavljeno

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Zeljka

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Vanja A

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Ostavite komentar