U Briselu danas i sutra rasprava o BiH - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Briselu danas i sutra rasprava o BiH

U Briselu će danas i sutra biti održana sednica Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojoj će se raspravljati o Bosni i Hercegovini.

„Odbor za spoljne poslove raspravljaće o trajnim izazovima u Bosni i Hercegovini s predsedavajućim i članovima tročlanog Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i predsedavajućim Doma naroda BiH Draganom Čovićem“, saopštio je Evropski parlament.

Prema dnevnom redu, koji je objavljen na stranici EP-a, diskusija sa BH političarima biće obavljena u utorak, drugog dana zasedanja.

Pre toga će, već sutra, biti održan prvi deo rasprave o Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Za sutra je najavljena i razmena mišljenja o stanju u BiH sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, a potom i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom.

U utorak će biti održan drugi deo rasprave o BiH, koji će započeti razmenom mišljenja sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Nakon toga će se razgovarati sa spomenutom četvoricom BH političara.

Kako se navodi, tokom zasedanja Odbora za spoljne poslove dosta pažnje biće posvećeno „ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru Evropske unije“.

Evropski parlament ranije je pozvao Evropski savet da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako navodi Klix.ba, „njegovih antiustavnih delovanja koja potkopavaju stabilnost i sigurnost BiH“.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Varhelji sutra sa članovima Predsjedništva BiH

M.

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

M.

Vučić: Ponosan sam što smo uspjeli da sačuvamo mir

M.

Ostavite komentar