12. Decembra 2019.

U Briselu počinje dvodnevni samit lidera Evropske unije

Big Portal

Ovo će biti i prvi sastanak na vrhu kojim predsjedava novoimenovani predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Prvi dan decembarskog samita lidera Evropske unije počeće usavajanjem zaključaka o Konfrenciji o budućnosti Evrope, koja je zamišljena kao forum na kome bi u naredne dvije godine građani, civilna društva i institucije Evropske unije debatovali o mogućim unutrašnjim reformama Unije.

Druga tema Evropskog savjeta biće posvećena klimatskim promjenama.

Očekuje se da lideri Evropske unije usvoje smjernice za dugoročnu strategiju Unije u borbi protiv klimatskih promejna, koja bi bila zasnovana na ostvarivanju “klimatski neutralne Evrope” do 2050. godine.

Tokom večere lideri Evropske unije razgovaraće o novom dugoročnom budžetu kao jednoj od odrednica za budućnost Unije.

Lideri bi prvi dan samita u Briselu trebalo da zaokruže razmjenom mišljenja o odnosima sa Rusijom, partnerstvu sa afričkim zemljama, situaciji u Turskoj i funkcionisanju Svjetske trgovinske organizacije.

Sutra predsjednici država i vlada Evropske unije sastanak u Briselu nastavljaju u formatu EU 27 i razgovorima o Evrozoni i jačanju Evropske ekonomske i monetarne unije.

Sam kraj posljednjeg samita u 2019. godini lideri Evropske unije posvetiće Bregzitu i priprema za pregovore o budućem partnerstvu sa Velikom Britanijom.

tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare