30. Marta 2021.

U bolnicama u Srpskoj više pacijenata s teškom formom korona virusa

Big Portal

Iako smo u novembru lani imali više novozaraženih i preminulih nego u martu ove godine, situacija u bolnicama je, po nekim parametrima, lošija nego prije četiri mjeseca.

U zdravstvenim ustanovama u RS od kovida su se do juče liječila 1.222 pacijenta, dok ih je 15. novembra bilo najviše – 1.266.

Sredinom novembra, u Univerzitetskom kliničkom centru RS bila su ukupno 452 hospitalizovana, od čega njih 152 sa teškom kliničkom slikom, dok je juče u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo 485 pacijenata, među kojima čak 227 sa teškom formom bolesti. Dakle, od ukupnog broja ljudi na liječenju, sada njih 47 odsto ima tešku kliničku sliku, a 15. novembra taj procenat je iznosio 33,5 odsto.

Tog datuma u zdravstvenim ustanovama u RS na respiratoru su bila 82 pacijenta, a juče se na ovom vidu respiratorne podrške nalazilo njih 98. Takođe, 15. novembra u UKC RS je na kiseoničkoj maski bilo 158, a juče 220 pacijenata.

Ljekari upozoravaju da se unazad mjesec dana korona brže šire, te da u bolnicama završavaju sve mlađi ljudi, s teškim kliničkim slikama.

Jedan od razloga je i cirkulacija novih sojeva korone, koji su izolovani u UKC RS.

– Krajem februara primjećen je izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale kovid-19. S obzirom na to, sproveli smo ispitivanje tokom kojeg su izolovani britanski i južnoafrički soj novog korona virusa, koji su zarazniji, odnosno koji se brže šire, dok su kliničke slike zaraženih sada teže nego ranije – saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Međutim, kad se u obzir uzme broj novozaraženih i preminulih, novembar je i dalje najgori mjesec od početka epidemije korona virusa u Srpskoj. U tom mjesecu imali smo 11.524 potvrđena slučaja zaraze SARS-CoV-2, dok je kovid odnio čak 623 života. U martu ove godine korona virus otkriven kod ukupno 9.007 ljudi, a bitku s kovidom izgubila su 362 građanina Srpske.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare