9. Novembra 2022.

U blizini Titanika otkriveno nešto iznenađujuće: “Mislio sam da se radi o olupini”

Big Portal

Međutim, to ne znači da je usamljena u mračnim dubinama. 

Signal koji je pokupio sonar prije otprilike 26 godina sada je pokazao da se na to području nalazi puno više toga nego što se prije mislilo.

Pilot podmornice

Pilot podmornice Nautile i ronilac P.H. Nargeolet prvi je 1996. godine primijetio čudan signal na sonaru, ali uzrok ovoj podvodnoj anomaliji je do sada bio nepoznat. Tokom ekspedicije na brodolom Titanika početkom ove godine, Nargeolet i njegovi kolege su posjetili prethodno zabilježenu lokaciju signala kako bi potražili misteriozni objekat koji je za njega odgovoran.

Naime, zbog jačine signala, Nargeolet je smatrao da se tamo nalazi još jedna olupina, aliumjesto toga pronašao je stjenoviti greben, sastavljen od raznih vulkanskih formacija na kojem buja populacija jastoga, riba, spužvi i nekoliko vrsta korala koje bi mogle biti stare više hiljada godina, piše CNN.

– Ovo je biološki fascinantno. Živa bića koje se tamo nalaze vrlo su različita od onih koje inače žive u abisalu. Nargeolet je napravio zaista važno istraživanje. Mislio je da se radi o brodolomu, a otkriće je, po mom mišljenju, još nevjerovatnije od pronalaska olupine – rekao je morski biolog Murej Roberts sa Fakulteta Edinburg u Škotskoj.

Abisalna ravnica je izraz koji se koristi za opisivanje okeanskog dna na dubini od 3.000 do 4.000 metara, što čini 60 posto Zemljine površine. 

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare