U blizini divljih deponija u tri kantona otkrivene OPASNE VRSTE KOMARACA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U blizini divljih deponija u tri kantona otkrivene OPASNE VRSTE KOMARACA

U BiH se, prema nekim procjenama, nalazi 10.000 divljih deponija, ali su analize pokazale da ti podaci nisu pouzdani s obzirom na to da se broj takvih odlagališta otpada stalno povećava.

Tako je samo na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona locirano na stotine divljih deponija.

Uz tu poražavajuću činjenicu, posebno je zabrinjavajući podatak da su u blizini takvih odlagališta otkrivene desetine različitih vrsta komaraca, koji su prenosnici opasnih bolesti po stanovništvo.

Te nove vrste komaraca prenosnici su raznih bolesti, od kojih se najviše ističu žuta groznica, zika virus i virus zapadnog Nila.
Pokazalo je to istraživanje stručnjaka i studenata s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koje je, u saradnji sa “S-medijom” i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH, rađeno u okviru projekta o uticaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca.

Eminentni profesori koji su radili na projektu, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić, zajedno sa studentima, proveli su istraživanje, u okviru kojeg su na više lokacija u ova tri kantona postavljali hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli.

Kako je rečeno, izrađen je program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja te su date smjernice iz oblasti zaštite okoline o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.

(Avaz)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar