U Bijeloj kući potpisan "istorijski sporazum" Izraela, UAE i Bahreina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Bijeloj kući potpisan “istorijski sporazum” Izraela, UAE i Bahreina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je sporazum koji su danas potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein “osnova istorije koja najavljuje praskorozje mira”.

Svim prijateljima Izraela na Bliskom istoku, onim koji su uz nas danas i onima koji će nam se pridružiti: Neka bude mir – poručio je izraelski premijer upotrebivši tradicionalni arapski pozdrav As-salamu alaykum.

Abdulatif bin Rašid Alzajani, ministar spoljnih poslova Bahreina, rekao je da je Bliski istok u godinama sukoba mnogo pretrpeo.

–Predugo ga unazađuju sukobi i nepovjerenje, uzrokujući neopisiva razaranja, uništavajući potencijal naših najboljih i najsjajnijih generacija. Sada sam uvjeren da imamo priliku to da promjenimo – rekao je Alzajani.

Ministar spoljnih poslova UAE Abdulah bin Zajed zahvalio je Izraelu na obustavljanju aneksije palestinskih terotorija, iako je Netanijahu insistirao da je Izrael samo privremeno suspendovao svoj plan o aneksiji dijelova Zapadne obale.

–Danas, smo već svjedoci promjene u srcu Bliskog istoka – promjene koja će poslati nadu širom svijeta – rekao je Abdulah bin Zajed.

Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su danas istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa u Bijeloj kući.

Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova UAE Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani uz posredstvo američkog predsjednika Donalda Trampa, prenio je Glas Amerike.

–Okupili smo se da bismo promijenili tok istorije. Nakon decenija podjela i sukoba – obilježavamo početak novog doba za Bliski istok – poručio je u svom obraćanju Donald Tramp domaćin ceremonije, povodom normalizacije odnosa Izraela i dvije arapske države – Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Pod strašnim pritiskom, preti novo zaključavanje: “Hitno uvesti plan B”

M.

Jako nevrijeme u Evropi, broje se žrtve

M.

Ukinut zatvorski pritvor za dvoje optuženih iz grupe Belivuk

M.

Ostavite komentar