U BiH zabranjen ulazak strancima iz rizičnih područja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH zabranjen ulazak strancima iz rizičnih područja

BiH je zvanično zabranila ulazak osobama koje dolaze iz narizničnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom.

Iz Granične policije BiH upućena je naredba svim terenskim kancelarijama na graničnim prelazima BiH da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincije Hubei i grada Vuhana.

Odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtjev ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu sa ovlaštenjima.

Ranije je ministar Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ali i premijera Republike Srpske i FBiH Radovana Viškovića i Fadila Novalića.

U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraze korona virusom. Četvoro u Banjaluci i troje u Zenici. Svi zaraženi se dovode u vezu s Italijom, odnosno većina ih je boravila u Italiji.

U međuvremenu je u Republici Srpskoj donesena odluka o obustavi nastave u školama i fakultetima na 21 dan i zabranjena su sva javna okupljanja. U Kantonu Sarajevu su takođe poduzete određene mjere prevencije pa su zabranjena okupljanja sa više od 250 osoba, piše Klix.

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar