U BiH za testiranje nijedna laboratorija nije akreditovana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH za testiranje nijedna laboratorija nije akreditovana

Iz Agencije za akreditiovanje u Bosni i Hercegovini rekli su da, kada je u pitanju validnost testova na korona virus, “u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na korona virus”.

“Sa aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na korona virus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je Kovid-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na Kovid-19. Čak ni Institut ‘Robert Koch’ nije akreditovan za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. juna 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za Kovid-19”, rekli su za televiziju “N1” iz Agencije za akreditovanje u BiH.

Stoga, kako navode, sa aspekta akreditacije i priznavanja izvještaja EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditovane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i da je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditovanih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

“U tom slučaju, u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove na Kovid-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske), a koje su akreditovane i/ili priznate od SZO za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Kovid-19”, rekli su nam.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja.

“BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na Kovid-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija”, istakli su iz Agencije za akreditovanje BiH za “N1”.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar