U BiH virus korona odnosi sve više života - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH virus korona odnosi sve više života

Stanje u BiH postaje alarmantno. Samo za jedan dan korona je odnijela 22 života, a prijavljeno je i najmanje 208 novih slučajeva zaraze. Pet smrtnih slučajeva zabilježeno je u Republici Srpskoj, a 17 u Federaciji BiH.

Korona ne samo da ne posustaje, nego uzima sve više maha. Zaraženi virusom korona preminuli su tri muškarca i dvije žene starije životne dobi iz Pala, te po jedna osoba iz Kozarske Dubice i Modriče.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 388 uzoraka, a novih pozitivnih je 47, što iznosi 12.11 odsto od ukupnog broja testiranih.

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je testirano 1454 uzoraka, otkriven je novi 161 slučaj zaraze, što iznosi 11.07 procenata od ukupnog broja testiranih.

Poređenja radi u Srbiji je u protekla 24 sata testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno što je 2.91 odsto od ukupnog broja testiranih. To znači da je u Republici Srpskoj procenat zaraženih od danas testiranih oko 4 puta veći u odnosu na dnevni procenat zaraženih u Srbiji.

Najviše novozaraženih u Srpskoj je srednje životne dobi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 13 је iz Biјеljinе, pо sеdаm iz Bаnjаlukе i Grаdiškе, šеst iz Kоzаrskе Dubicе, tri iz Mrkоnjić Grаdа.

U još 8 opština otkrivena su po dva ili jedan slučaj zaraze.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je da je stanje u kovid bolnici stabilizovano, te da su hospitalizovana 23 pacijenta, što je, kao i broj prijema, manje u odnosu na prethodni višednevni period.

On je naveo da su četiri pacijenta u teškom stanju i na respiratorima, dva su intubirana, a dva na neinvazivnoj mehaničkoj potpori.

-Јednog od njih ćemo skinuti sa respiratora. Zdravstveni radnici daju sve od sebe da što više pacijenata preživi, da iz kovid bolnice odu zadovoljni kućama – rekao je Maksimović na konferenciji za novinare.

On je ukazao da je Bijeljina grad koji je, prema mnogim parametrima, nažalost, u najgoroj situaciji.

-Imamo više od 30 odsto novozaraženih, što nije dobro – rekao je Maksimović, koji je još jednom pozvao građane da poštuju epidemiološke mjere.

On je naveo da je sa vršiocem dužnosti direktora bijeljinskog Doma zdravlja Danijelom Đukin dogovorio da se poveća broj testiranja jer postoji dovoljan broj testova i kadra.

Među zaraženim je i umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Bilo je riječi da je on usljed zdravstvenih komplikacija, upućen u Beograd na liječenje što je demantovao. 82-godišnji penzionisani vladika smješten je u bijeljinskoj bolnici i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, potvrdili su zdravstveni zvaničnici. Isto to je potvrdio i vladika Vasilije.

U FBiH korona ne posustaje. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. Ali je u registar žrtava korone zavedeno još 7 preminulih. U pitanju su pacijenti koji su umrli u periodu 06. do 09. avgusta.

U Kantonu Sarajevo je i dalje najteža situacija, ali je i u Bosanskopodrinjskog kantona veoma teško. U Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu 26 štićenika je zaraženi, a i tri radnika. Zaraženo je pet radnika Opštine Centar u Sarajevu.
U Brčkom je korona potvrđena kod sedamnaestogišnjakinje.

U međuvremenu, grupa istaknutih ličnosti Sarajeva pokrenula je akciju kojom od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo zahtjevaju uvođenje adekvatnih mjera s ciljem sprečavanja dodatnog pogoršanja situacije uzrokovane pandemijom korona virusa. Od nadležnih traže da se kažnjavaju oni koji ne budu nosili masku i da se zabrane javna okupljanja.

BN TV

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar