U BiH uvezeno 22 miliona maraka plemenitih metala, zlata i dragulja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH uvezeno 22 miliona maraka plemenitih metala, zlata i dragulja

Tokom prošle godine, potražnja građana BiH za zlatom, srebrom i ostalim draguljarskim predmetima povećala se skoro duplo u odnosu na godinu ranije, te je uvezeno više od 22 miliona KM ovih plemenitih metala.

Tokom prošle godine, prema podacima koje je portal CAPITAL dobio od Uprave za indirektno oporezivanje, ukupno je uvezeno 22, 5 miliona KM vrijednih plemenitih metala, od čega je najveća potražnja bila za draguljarskim predmetima, procijenjenih na 14,5 miliona KM.

Po vrijednosti slijede „otpaci i lomljeni dijelovi plemnitih metala“, čiji uvoz je iznosio preko šest miliona KM, a potom predmeti zlatarstva ili filigranstva kojih je uvezeno preko 985.000 KM.

Država je od uvoza ovih plemenitih metala, samo prethodne godine zaradila 4,2 miliona KM.

U 2018. godini, uvoz zlata srebra i ostalih draguljarskih predmeta bio je skoro duplo manji, kada je ukupno uvezeno 10,2 miliona KM.

I tada su se najviše uvozili draguljarski predmeti, čija vrijednost je iznosila 7,5 miliona KM, potom ostali predmeti od plemenitih metala, kojih je uvezeno 1,28 miliona KM i otpaci i lomljeni dijelovi plemenitih metala, čiji uvoz je vrijedio 798.391 KM.

Dadžbine koje su plaćene u 2018. godine na uvezene plemenite metale iznosile su dva miliona maraka.

Izvoz povećan

Kao što je došlo do povećanja potražnje građana Bosne i Hercegovine za zlatom, srebrom i draguljarskim predmetima, povećan je i izvoz ovih plemenitih metala.

U 2019. godini ukupno je izvezeno 20,6 miliona KM plemenitih metala, dok je godinu ranije izvezeno 11,2 miliona KM, skoro duplo manje.

Prošle godine, najviše se izvezlo lomljenih dijelova plemenitih metala, ukupno 17,5 miliona KM i draguljarskih predmeta ukupne vrijednosti 1,2 miliona KM.

(Capital)

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar