U BiH uvezene maske vrijednosti 22,7 miliona KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH uvezene maske vrijednosti 22,7 miliona KM

Pandemija virusa korona i epidemiološke mjere učinile su da vrijednost zaštitnih maski koje su uvezene u BiH od januara do sada „skoči“ za 55 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za portal CAPITAL su rekli da su od januara do sada uvezene zaštitne maske vrijednosti 22,7 miliona maraka ili njih 242.719 kilograma.

Vrijednost uvezenih maski je povećana za više od 55 puta u odnosu na isti period prethodne godine kada su uvezene maske vrijednosti 400.000 KM (18.000 kg).

Do polovine avgusta najviše maski u BiH je uvezeno iz Kine, a njihova vrijednost je bila preko devet miliona maraka. Nakon Kine, najviše maski stiglo je iz Katara (2,6 miliona KM), a potom iz Srbije odakle su uvezene maske vrijedne 1,7 miliona KM.

U posljednjih skoro dva mjeseca najviše maski je uvezeno iz Srbije, a potom iz Turske i Kine.

Što se tiče uvoza maski u 2019. godini, najviše ih je stiglo u BiH iz Švajcarske, Kine i Poljske.

Poredeći prvu polovinu 2019. sa prvom polovinom 2020. godine, vrijednost uvoza maski za lice u Evropsku uniju drastično je porasla, sa 800 miliona na 14 milijardi evra, prenijeli su mediji.

Kina je bila glavni partner EU za uvoz maski za lice, isporučivši 92 odsto maski za lice u prvom semestru 2020. godine, što je rast za 30 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

(Capital)

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar