U BiH u februaru stiže 23.400 doza Pfizerove i više od 153.000 doza vakcine AstraZeneca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U BiH u februaru stiže 23.400 doza Pfizerove i više od 153.000 doza vakcine AstraZeneca

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

“Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora COVAX-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcina za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je izravno kreirana prema BiH”, saopćeno je.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su se pohvalili kako im se GAVI zahvalio za “sav napor i trud koje su kontinuirano ulagali kako bi vakcine stigla do BiH.”

Istaknuto je kako se radi samo o prvoj alokaciji za BiH. Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

Podsjetimo da su iz GAVI-ja za Klix.ba prije nekoliko dana kazali da će u februaru početi s distribucijom vakcina, ali samo u “najspremnije države”, dakle one koje su uradile sve za prihvat vakcina poput hladnog lanca, skladišta, frižidera i distribucije. U ostatak zemalja, prvi dio vakcina će stići tek do juna ove godine.

Ipak, kada će stići i ostatak naručenih vakcina pravo je pitanje jer iz GAVI-ja navode kako je cilj isporučiti sve naručene do kraja 2021. godine.

“Naš je cilj zaštita za najmanje 20% stanovništva do kraja 2021. Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim zemljama koje učestvuju”, naveli su.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

Danas objavljeno

Završeni protesti građana u Sarajevu: Na potezu su parlamentarci, rok je 1. maj

M.

Slovenija: Petoro preminulo, 860 zaraženo

M.

Švajcarski list: Vučićeva “nesvrstanost” – vakcine sa svih strana

M.

Ostavite komentar