U BiH svaki sedmi testirani muškarac NIJE OTAC DJETETA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH svaki sedmi testirani muškarac NIJE OTAC DJETETA

U Republici Srpskoj svake godine između 60 i 70 sumnjičavih očeva podnese zahtjev za utvrđivanje očinstva nad djecom koju su godinama smatrali svojim biološkim nasljednicima.

Od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje, odnosno osporavanje očinstva, rezultat bude negativan u 10 do 15 odsto slučajeva. Tačnije, u ovim slučajevima muške osobe za koje se pretpostavlja da su biološki očevi analizirane dece, ipak nisu stvarne tate.

Praktično, svaki sedmi testirani muškarac u Srpskoj nije biološki otac djeteta za koje se utvrđuje očinstvo. Djeca za koju se utvrđuje ili osporava očinstvo uglavnom su predškolske dobi, a raspon je od beba starosti nekoliko dana do „djece“ starosti pedesetak godina.

Nije rijetkost da se u Zavodu za sudsku medicinu RS pojave otac, maka i beba, odmah po izlasku iz porodilišta, jer otac, prije upisa djeteta u Matičnu knjigu rođenih, želi da provjeri da li je on stvarno otac.

Doktor Zoran Obradović, šef DNK laboratorije u ovom zavodu, kaže za naš list da je u posljednjih pet godina uočen blagi porast broja zahtjeva.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje očinstva, jedna trećina je ostvarena po zahtjevima nadležnih sudova, a dvije trećine po privatnom zahtjevu. Takođe, nije rijetkost da se sporno očinstvo utvrđuje posmrtno, a ovakvi slučajevi se realizuju isključivo rješenjem nadležnog suda.

– Kada su u pitanju privatni zahtjevi, uglavnom se radi o osobama muškog pola. U slučaju utvrđivanju očinstva sudskim putem, uglavnom je riječ o osobama ženskog pola, odnosno majkama djece za koju treba utvrditi očinstvo. U slučaju rješavanja očinstva sudskim putem, kada su u pitanju muškarci, najčešće se radi o osporavanju očinstva. Mada, imali smo i slučajeva kada muška osoba želi sudskim putem dokazati da je otac djeteta, te da na taj način ostvari mogućnost da ima pristup djetetu – objašnjava Obradović.

Naglašava da im se često obraćaju bake i djedovi nekog djeteta, sa željom da utvrde pretpostavljeno srodstvo. U nekim slučajevima, to rade i bez znanja njihovog sina.

– U takvim situacijama, ne pristajemo da radimo DNK analizu. Relativno često obraćaju nam se odrasle osobe koje žele da utvrde ko im je biološki otac, i u tim slučajevima podjednako su zastupljeni privatni zahtjevi i zahtjevi po rješenjima nadležnih sudova – ističe Obradović i dodaje da je najčešća starosna dob djece za koju se utvrđuje očinstvo od pola godine do šest godina života.

– Međutim, nije neobično da u DNK laboratoriju, neposredno iz porodilišta, pristupe novorođenčad, majke i pretpostavljeni biološki očevi. Ponekad, kada su u pitanju sudski slučajevi utvrđivanja očinstva koje pokreću majke, dešava se da se pretpostavljeni biološki otac na osnovu prvog rješenja nadležnog suda ne pojavi u Zavodu za sudsku medicinu RS u određenom terminu za izuzimanje biološkog uzorka. U takvim slučajevima obavještavamo nadležni sud da DNK analiza nije sprovedena iz navedenog razloga – kaže Obradović.

Objašnjava da, u takvim situacijama, nadležni sud šalje novo rješenje za DNK analizu prepostavljenom biološkom ocu sa novim terminom za uzimanje uzorka. Na osnovu novog rješenja, većina pretpostavljenih bioloških očeva pristupi u Zavodu za sudsku medicinu RS.

Takođe, u ovom zavodu su imali i nekoliko slučajeva da otac nije biološki otac jednog ili više svoje djece. Bilo je situacija da zvanični otac bude otac svojoj djeci nekoliko godina, a da stvarno nije biološki otac, te situacija da je testirani muškarac otac jednog od dvoje djece.

Dešavalo se i da je muškarac, za kojega je DNK analiza pokazala da nije biološki otac, djecu upisivao u Matičnu knjigu rođenih, kako bi imali sva zakonima propisana prava.

Rezultati isključivo poštom
Rezultate sprovedene DNK analize iz Zavoda za sudsku medcinu Srpske šalju isključivo putem pošte. U sudskim slučajevima nalaz sprovedene DNK analize šalje se u tri primjerka nadležnom sudu, a u slučaju privatnog zahtjeva za DNK analizu, nalaz se šalje na adresu podnosioca zahtjeva.

Cijena DNK analize po jednom uzorku, odnosno, osobi iznosi 250 maraka. U situaciji kada se analiziraju tri uzorka – majka, dijete i pretpostavljeni biološki otac, ukupna cijena je 750 KM.

Zainteresovani se često telefonom informišu o detaljima DNK analize kako zbog našeg mentaliteta, tako i da bi riješili neke sopstvene sumnje, a da o tome ne postoji trag. Prema Zakonu o DNK analizima, niti jedan DNK profil generisan u ove svrhe ne smije se arhivirati u bazu DNK profila.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Potpisani zaključci političkih lidera u vezi krize izazvane “Inckovim zakonom”

M.

Podignuta optužnica protiv Belivuka i članova kriminalnog klana

M.

Njemačka: Prevrnuo se autobus iz Srbije, 19 povrijeđenih

M.

Ostavite komentar