U BiH sljedeće sedmice stiže 332.870 vakcina među kojima je po prvi put i Moderna - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH sljedeće sedmice stiže 332.870 vakcina među kojima je po prvi put i Moderna

U narednoj sedmici će u Bosnu i Hercegovinu stići ukupno 332.870 doza tri različite vakcine, a po prvi put nam stižu doze Moderne.

Ove vakcine dolaze iz EU4Health mehanizma te kao donacije Hrvatske i Grčke, potvrdio je to za Klix.ba Dušan Kojić, pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pfizer stiže u okviru EU4Health mehanizma preko kojeg u BiH svake sedmice stiže desetak hiljada vakcina, a sljedeće sedmice stići će 12.870 doza.

Ukupno 250.000 doza AstraZenece bi trebalo stići, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemlja za doniranje vakcina protiv COVID-19, na što su se odazvale Grčka i Danska i ponudile AstraZeneca vakcine. Tokom naredne sedmice stići će doze koje nam je ponudila Grčka, ukupno 120.000.

Modernine vakcine koje po prvi put stižu u BiH donirala nam je Hrvatska u kojoj se građani u velikoj mjeri vakcinišu upravo ovim dozama. Riječ je o jednoj od dvije mRNA vakcine, odnosno tehnologiji koju koristi i Pfizer.

Klix.ba

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar