U BiH sedam puta manje iskorištenih doza vakcine u odnosu na svjetski prosjek - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH sedam puta manje iskorištenih doza vakcine u odnosu na svjetski prosjek

U Bosni i Hercegovini je iskorištena 1,92 doze vakcine protiv koronavirusa na stotinu osoba, podaci su stranice Our World in Data. To je sedam puta manje iskorištenih doza u odnosu na prosječan broj iskorištenih doza u svijetu.

Za imunizaciju u Bosni i Hercegovini je ukupno iskorišteno 63.376 doza, dok je u cijelom svijetu iskorišteno 1,15 milijardi doza. Prosječan broj iskorištenih doza na svjetskoj razini iznosi 14,74 na stotinu osoba.

Od država u regiji, najveći broj potpuno vakcinisanih je u Srbiji – 21 posto, a slijede je Slovenija sa 10 posto, Hrvatska sa 4,9 posto i Crna Gora sa 3,7 posto. Za Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Kosovo Our World in Data nije naveo koliko je građana u potpunosti vakcinisano.

Prema prošlosedmičnom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u ovom entitetu je jednu dozu vakcine primilo 44.260 osoba, a obje doze 4.204 osobe. Na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske nije objavljen izvještaj o broju imuniziranih.

Klix.ba

Danas objavljeno

Velika akcija SIPA-e u HNK: Otkrivena plantaža marihuane, uhapšeno sedam osoba

M.

Babiš šokirao Evropu

M.

Sjeverna Makedonija: Od danas besplatna putarina za građane Srbije

M.

Ostavite komentar