9. Novembra 2021.

U BiH propalo više od 600.0000 vakcina

Big Portal

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 vakcina protiv virusa korona čeka na uništenje, a evidentno je da je najveći broj propalih doza astra zeneke.

Kako je za “Nezavisne novine” rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, do 31. oktobra u Srpskoj je istekao rok 330.587 vakcina protiv virusa korona, dok je prema ranijim pisanjima medija u FBiH zadnjeg dana oktobra propalo više od 200.000 cjepiva, a prema nezvaničnim informacijama ova brojka je vjerovatno i veća, te iznosi oko 300.000.

Prema mišljenjima ljekara, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj vakcina propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja.

S druge strane, ljekari ističu da je primjetna i negativna kampanja protiv vakcinacije, posebno kada je riječ o vakcini astra zeneka, koja je počela u zemljama Evropske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija.

Tako ne iznenađuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za “Nezavisne novine” naveli da je u Srpskoj do 31. oktobra ove godine istekao rok 322.415 doza astra zeneke.

“Istekao je rok 8.172 vakcine proizvođača ‘Sinovac'”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

“U toku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada”, zaključili su u Institutu za “Nezavisne novine”.

Iako odgovor iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nismo dobili do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”, podsjećamo da je Siniša Skočibušić, direktor ovog zavoda, ranije naveo da i u ovom entitetu krajem oktobra ističe rok oko 200.000 astra zeneka vakcina, te nešto više od 1.000 vakcina proizvođača “Sinovac”.

(Nezavisne Foto: Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare