21. Decembra 2021.

U BiH propalo 700.000 vakcina

Big Portal

Prema informacijama iz Instituta za javno zdravstvo RS, do 31. oktobra je istekao rok za čak 330.587 doza vakcina. Ovaj podatak je poražavajući ako se uzme u obzir da smo, prema stopi smrtnosti od koronavirusa, prvi u Evropi.

Svi izvještaji
Posljednji podaci govore da se taj broj popeo na 437.068 doza i uglavnom se radi o doniranim vakcinama, mahom „AstraZeneca“ te nešto “Sinovaca”.

U Federaciji je propalo dodatnih 40.000 doza “AstraZenece”, kojima je rok trajanja istekao krajem novembra. Tako će na otpadu završiti, kako nam je potvrđeno u ZJZ FBiH, ukupno 240.500 doza “AstraZenece” i 1.167 doza “Sinovaca”., piše Avaz.

Nažalost, ovo nisu konačni podaci. Strahuje se da će broj vakcina koje nisu za upotrebu biti znatno veći, s obzirom na to da u Zavodu čekaju na izvještaje svih kantonalnih ustanova, pa je, primjerice, nepoznanica kakva je sudbina 25.000 doza vakcine “Moderna”, čiji je rok trajanja do kraja ove godine.

– Za sada ne raspolažemo informacijama o ukupnoj količini vakcina kojima je istekao rok trajanja, već samo o onima koje se nalaze u prostorijama Zavoda u Mostaru, a koje su otpisane zbog isteka roka – rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Među uskladištenim vakcinama su i “Pfizerove”, čijih se 100.000 doza može upotrijebiti do kraja februara, odnosno, 2.500 doza do marta naredne godine. Za sada su „najsigurnije“ vakcine “Sinopharm”, čiji je rok trajanja dvije godine.

Budžetski novac

I dok su vakcine koje su otpisane u BiH stigle besplatno, dotle će građani plaćati njihovo uništenje. U Zavodu ne znaju tačan datum uništenja, kao ni cijenu, budući da je potrebno, kako nam je rečeno, raspisati tender prema Zakonu o javnim nabavkama za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja ovog farmaceutskog otpada.

Novac za to bit će izdvojen iz federalne kase, a isto će uraditi i u manjem bh. entitetu, gdje će uništenje, takođe, biti plaćeno budžetskim novcem.

Iz Austrije i nazad
Također, poznato je da će propale vakcine biti uništene van BiH, najvjerovatnije u Austriji.

Da ironija bude veća, upravo je najveći dio vakcina propao iz austrijske donacije od pola miliona doza “AstraZenece”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare