U BiH postavljen prvi znak "medvjed na putu - vozači, oprez" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U BiH postavljen prvi znak “medvjed na putu – vozači, oprez”

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i BiH uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema JP “Ceste FBiH” inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon sprovedene analize stručne službe ?P “Ceste FBiH” i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije tj. znaka upozorenja “medvjed na putu”, donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak “medvjed na putu – vozači oprez!” uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova.

  • Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u BiH – izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja sprovodi projekat “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u BiH.

  • Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedeni na minimum – naveli su iz organizacije.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar