26. Decembra 2020.

U BiH niko ne zna kada stižu prve vakcine protiv COVID-19

Big Portal

Prve doze vakcine protiv virusa korona u Republiku Srbiju stigle su u utorak. Vakcinacija je počela u četvrtak 24. decembra. Vakcine su dostavljene i za sve zemlje Evropske unije, među kojima su Hrvatska i Slovenija. Početak vakcinacije očekuje se od 27. decembra.

A BiH još uvijek nije dobila vakcinu. Ne zna se kada će ona biti dostupna, osim nagovještaja da bi to moglo biti u prvom tromjesečju 2021. godine. A novac za njenu nabavku već je uplaćen. Ni iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu odgovorili na naša pitanja o tome kada će stići vakcina u BiH. Nedavno su saopštili da su naručili milion i 232 hiljade doza vakcine, što je dovoljno za 20% stanovništva BiH.

„Ovo je količina koja se odnosi samo na prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX)“, navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Od navedenog broja, Republika Srpska naručila je 400.000 doza, što je dovoljno za 200 hiljada građana. Za nabavku, Vlada Srpske izdvojila je 8,2 miliona KM. FBiH uplatila je 11,7 miliona maraka za 800.000 doza. Ono što se još ne zna, jeste, ni ko će biti proizvođač vakcine ni koje vakcinje će doći u Republiku Srpsku i BiH, što je nedavno potvrdio i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

„Četiri proizvođača koja su trenutno u opticaju preko GAVI-a, među kojima su i vektorske i RNK vakcine, možda će biti dostupne u prvom kvartalu 2021. godine u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, IJZ RS zajedno sa Vladom RS vrši paralelnu nabavku drugih potencijalnih vakcina, kao što su i ruska Sputnjik V, ali i drugih koje mogu biti dostupne u samoj Republici Srpskoj.“, kazao je Zeljković.

Nadležni se pravdaju da problem nabavke vakcine, leži u zakonskim procedurama, odnosno u zakonima o medicinskim sredstvima i lijekovima, kao i u Zakonu o javnim nabavkama. Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić ističe da vakcinu treba hitno nabaviti i da su izgovori kako zakon otežava postupak nabavke potpuno besmisleni.

“Kako ti zakoni, evo recimo spominje se Zakon o javnim nabavkama i spominje se Agencija za lijekove. Kako ta Agencija za lijekove nije omela nabavku bolnice šatora, kako nije omela nabavku spornih respiratora u BiH? Znači kad se želi nešto riješiti to se može riješiti“, kaže Stanić.

Slobodan Stanić smatra da su resorna entitetska ministarstva i predstavnici Brčko distrikta morali imati jasan prijedlog koji će ići prema Savjetu ministara BiH, kada je u pitanju nabavka vakcine za COVID-19.

„Jedan od izgovora bi bio da je različita vlast na nivou BiH i entiteta. Ovdje sada, jedna je vlast i na nivou BiH i na nivou entiteta i nikakve zapreke nema. Postoji skupštinska većina, kao što izglasava brojne druge stvari, da izglasa i potrebne izmjene zakona ili neki Lex specialis za ovu situaciju, da se može ići direktno ka dobavljačima kao što je to učinila Republika Srbija“, dodaje Stanić.

Ono što je do sada poznato jeste da predstavnici kompanije Pfizer razgovaraju sa predstavnicima na svim nivoima vlasti u BiH o planiranju potencijalne vakcinacije protiv COVID-19. Ali, zvaničnih detalja još uvijek nema.

I Hrvatska je među zemljama koje se svoje vakcine nabavile od kompanije Pfizer. Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja je dobila Pfizer vakcinu i treća koja je počela vakcinaciju u Evropi, posle Velike Britanije i Švajcarske.

Osim ovog proizvođača, Srbija je vakcine nabavila i od nekoliko drugih kompanija, među kojima su ruske vakcine Sputnjik, kineski Sinofarm, a u toku naredne godine očekuju se i dodatne količine Oksfordske vakcine (AstraZeneka), ali i vakcine Moderna, drugog američkog proizvođača.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare