U Belgiji pooštrene restrikcije zbog virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Belgiji pooštrene restrikcije zbog virusa korona

Belgija je danas pooštrila restrikcije zbog virusa korona, treću nedjelju zaredom, a obaveza će biti da djeca od šeste godine moraju da nose maske.

  • Ne možemo dozvoliti da se sadašnja epidemiološka situacija i veliki broj ifekcija nastavi sadašnjim tempom – rekao je premijer Aleksandar De Kro na konferenciji za novinare.

On je naveo da su slučajevi među djecom najviše u porastu pa će biti obavezno nošenje maski i za djecu od šeste godine, do sada je to bilo za djecu stariju od 10 godina.

Osnovne škole će se zatvoriti za božićne i novogodišnje praznike nedjelju dana ranije, a srednje škole će preći na hibridni sistem, sa polovinom nastave kod kuće.

Nasuprot tome, barovi i restorani u Belgiji, gdje se nalaze institucije EU i NATO, i dalje će moći da rade do 23.00 časa, šest sati kasnije nego u Holandiji.

De Kro je priznao da je stopa zaraze u Belgiji među najvišima u Evropi. Samo Slovačka i Češka imaju veći 14-dnevni prosjek po glavi stanovnika, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Međutim, iako je više od jedne od 50 osoba zaraženo u protekle dvije nedelje, stopa smrtnosti je tek malo ispred prosjeka EU, a De Kro razlog za to vidi u veoma visokoj stopi vakcinacije u zemlji, navodeći da bi do kraja godine oko 4 miliona Belgijanaca trebalo da dobije buster doze vakcine.

Danas objavljeno

Dodik: Erdogan razumije situaciju u BiH

M.

Crna Gora: Јoš 1.495 oboljelih, osam osoba preminulo

M.

U Srbiji još 17.318 zaraženih, preminulo 28 osoba

M.

Ostavite komentar