22. Marta 2022.

U Belgiji plaćaju da se odreknete automobila

Big Portal

Za sada je to samo Brisel, gde se vlasnici automobila ohrabruju da se oslobode ličnog automobila i poprilična nagrada. Kao i mnoge inicijative do sada, i ova se odvija pod okriljem ekologije.

To je deo programa Brisel er koji je već ponudio različite podsticaje građanima da se ne voze automobilima po gradu. Naime, iako glavni grad Belgije nije ogroman, kvalitet vazduha je izuzetno loš, često lošiji nego u najvećim evropskim prestonicama.

Deo „zasluga” za loš kvalitet vazduha ide i količini automobila u gradu i okolini. Dakle, svaki građanin koji odluči da se oslobodi automobila dobiće bonus od 900 evra. Pri tome vlasnici imaju dva rešenja; prvi je prodaja automobila, a drugi zadržavanje vozila pod uslovom da nije registrovano.

Pored nekih preduslova, kao što je najmanje dve godine prethodnog vlasništva nad registrovanim vozilom, vlasti su osmislile imovinski cenzus. Maksimalnih 900 evra dobiće svi oni sa godišnjim prihodom do 37.600 evra, dok će oni sa primanjima do 75.100 evra dobiti 700 evra. Ako čovek zaradi i više, nagrada je „samo” 500 evra.

Gradske vlasti se nadaju da će ova inicijativa smanjiti broj automobila na putevima, ali i podstaći ljude da koriste uređeniji javni prevoz, kao i organizovanije usluge deljenja, bilo da su to vozila, bicikli ili isključivo električni automobili.

b92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare