U Banjaluci večeras počinje 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu - BIGportal.ba
Banja Luka

U Banjaluci večeras počinje 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvoriće večeras 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci.
U čast jubileja festivalske zavjese će večeras podići teatar domaćin Dječije pozorište Srpske, premijerom predstave “Jablan” koju je po pripovijetki Petra Kočića režirao Duško Mazalica.

Na Festivalu će do 16. oktobra, osim pozorišta iz Republike Srpske, nastupiti i kuće iz devet zemalja – Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, NJemačke i Italije.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske LJiljana Labović Marinković rekla je da program ovogodišnjeg festivala čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na festivalima u Banjaluci, zbog čega je ovo i festival pobjednika.

Labovićeva je napomenula da će predstave u takmičarskom programu ocjenjivati međunarodni žiri kojeg čini reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Slobodan Perišić.

Reditelj predstave “Jablan” Duško Mazalica rekao je da mu je velika čast da ova predstava otvara jubilarni festival, te da mu je bio veliki izazov da se suoči sa tako lijepim književnim izražajem Petra Kočića.

“Morali smo da napravimo dramsko djelo od književne pripovijetke. Nismo mnogo namaštavali, nego smo iskoristili segment ljubavne patnje iz pripovijetke Kroz maglu i na taj način smo uspjeli da stvorilo dramaturšku srce na koje bi i Kočić bio ponosan”, naveo je Mazalica.

Ovo je prva režija glumca Duška Mazalice, koji je član Dječijeg pozorišta 23 godine.

Uloga Luje povjerena je studentu četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci Radi Kostiću, lutku Jablana animiraju Božana Bijelić i Zorana Šuman, dok Rudonju animiraju Đorđe Janković i Đurđa Vukašinović Babić.

Scenografiju i izradu lutaka potpisuje Adisa Vatreš Selimović, kostim Jelena Stojčić, dok je autor muzike Aleksandar Blanić.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su predsjednik Republike Srpske, Vlada Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Banjaluka.

Otvaranje festivala, koji će biti održan u Dječijem pozorištu Republike Srpske, predviđeno je u 19.00 časova.

Danas objavljeno

Uspostavljen jednosmjerni saobraćaj kroz Lazarevo, Novu varoš i Borik

Vanja A

Radno u Motikama: Počela gradnja 1.600 metara vodovoda

M.

Mnogi čekaju na novi dom: Akcija udomljavanja pasa iz azila još uvijek traje

M.

Ostavite komentar