U Banjaluci prvi kontejner za e-otpad u Srpskoj - BIGportal.ba
Banja Luka

U Banjaluci prvi kontejner za e-otpad u Srpskoj

Prvi kontejner u Banjaluci, ali i u RS, za električni i elektronski otpad je postavljen na početku naselja Lauš.

Ovo je realizovano u okviru inovacijskog izazova “Čisto da se zna”, koji je podržao UNDP, a zajedničkim snagama ga sproveli nevladina organizacija AREA i Udruženje građana “Zeleni Lauš”.

U sklopu ovog projekta ranije je podijeljeno 20 kompostera mještanima, uz mini-radionicu kako pravilno kompostirati biorazgradivi otpad, te je održana i jednodnevna akcija prikupljanja električnog i elektronskog otpada zajedno sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Sveti Sava” na Laušu.

“Na našu veliku radost, akcija se pokazala uspješnom – učenici, ali i njihovi roditelji su donijeli znatne količine sitnog električnog i elektronskog otpada i time nam dali signal da su spremni za promjene svog ponašanja i navika kada je upravljanje otpadom u pitanju”, rekla je za “Nezavisne” Dijana Zrnić, predsjednica Udruženja građana “Zeleni Lauš”.

Prema njenim informacijama, ovaj kontejner je prvi koji je postavljen i u Republici Srpskoj.

“Želimo da promijenimo svijest lokalnog stanovništva prema otpadu kao potencijalnoj sirovini kroz edukativne radionice i akciju sakupljanja e-otpada u osnovnoj školi”, navela je Zrnićeva.

Aktivnosti su započeli pravljenjem multimedijalne prezentacije o e-otpadu, njegovim vrstama, opasnim karakteristikama i pravilnom zbrinjavanju.

“Nakon upotrebe, električna i elektronska oprema se odlaže stvarajući količinski najbrže rastuću vrstu otpada. Način na koji danas proizvodimo, upotrebljavamo i odlažemo e-otpad je neodrživ, životni vijek ovih uređaja je kratak, a mogućnost popravke mala, obim odvojenog sakupljanja i stopa reciklaže su niski”, navela je Zrnićeva.

Dodaje da su dobili dozvolu od Gradske uprave da postave ovaj kontejner, te da se nada da će u budućnosti biti još više ovakvih akcija.

“Cilj je da svaka mjesna zajednica ima makar jedan kontejner za električni i elektronski otpad jer je to stvarno potreba. Takođe, potrebno je da promijenimo svijest građana”, kazala je Zrnićeva.

Prema njenim riječima, potrošnja prirodnih resursa za proizvodnju električnih i elektronskih uređaja je veoma značajna.

“E-otpad može da sadrži različite toksične aditive ili opasne supstance, kao što su živa, olovo, kadmijum, hrom i drugi teški metali, zatim dugotrajne organske zagađujuće supstance koje su toksične za ljude i životinje”, rekla je Zrnićeva.

Jedna mještanka Lauša kaže da je ovaj kontejner za e-otpad značajan jer nisu znali ranije šta da rade sa pokvarenim električnim uređajima, gdje da ih odlože.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Banjaluka dobila prvi reciklažni aparat koji isporučuje hranu za pse

M.

Grad od Ministarstva traži lokacijske uslove: Kada ćemo ugledati repliku fontane u Banjaluci

M.

Zbog radova pojedini dijelovi Banjaluke bez vode

M.

Ostavite komentar