U Banjaluci otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu - BIGportal.ba
Banja Luka

U Banjaluci otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu na kojem će, osim pozorišta Republike Srpske, nastupiti i kuće iz devet zemalja – Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.

U čast jubileja festivalske zavjese je podigao teatar domaćin Dječije pozorište Srpske premijerom predstave “Јablan”, koju je po pripovijeci Petra Kočića režirao Duško Mazalica.

Trivićeva je istakla da je Dječije pozorište Republike Srpske, gdje se održava ova manifestacija, sada najradosnije i najveselije mjesto u Banjaluci.

Dobro je osmišljena misija i vizija Festivala. Odličan je koncept Dječijeg pozorišta Republike Srpske da organizuje održavanje jedne od najvažnijih pozorišnih manifestacija posvećenoj djeci u okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta – rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je održavanje ovog, ali i ovakvih festivala veoma važno, jer utiču na kulturni odgoj djece spajajući pojedince i grupe u proces podizanja društvenih standarda.

  • Ovakvi festivali imaju za cilj socijalizaciju djece i prepoznavanje pravih umjetničkih vrijednosti. Edukacija kroz pozorište i druge vidove umjetničkog stvaranja utiče na zdrav razvoj djece i mladih generacija – rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je prednost pozorišne umjetnosti promovisanje ljudskih vještina i komunikacije, podsticanje samopouzdanja kod djece i mladih, razvoj društvene svjesti i mašte.

  • Međunarodni festival festival pozorišta za djecu u Banjaluci doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, a lutkarska i dječija pozorišna ostvarenja uče djecu da njeguju ljubav, prijateljstva i da poštuju različitosti – rekla je Trivićeva otvarajući festival.

Uz poziv da volimo djecu u čitavom svijetu, da budemo humani i dobri prema svojim drugarima, Trivićeva je pozvala sve zajedno da zavire u svijet mašte i bar na trenutak budu djeca.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković zahvalila se publici što vjeruju da pozorište može da pobijedi i onda kada se svima čini da je pobijediti nemoguće.

  • Kada bi se mikrofon mogao prisloniti uz moje srce čuli biste koliko silno kuca od uzbuđenja, odgovornosti i ponosa zbog večerašnjeg događaja – rekla je Labovićeva.

Ona je istakla da program ovogodišnjeg festivala čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na festivalima u Banjaluci, zbog čega je ovo i festival pobjednika.

Predstave u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri kojeg čini reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Slobodan Perišić.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su predsjednik Republike Srpske, Vlada Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Banjaluka.

Festival je otvoren do 16. oktobra.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.novembar 2022. godine

Vanja A

Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

M.

Poboljšanje uslova za pse: Nastavljeno uređenje prostora u azilu na Manjači

M.

Ostavite komentar