16. Januara 2020.

U Banjaluci još uvijek nije alarmantno stanje?

Big Portal

O zagađenju vazduha u gradovima na Balkanu pišu i svjetski mediji. Tako Njujork tajms piše da su veće gradove u balkanskim državam pogodili opasni nivoi smoga što je podstaklo nezadovoljstvo stanovništva, ali i zvanična upozorenja građanima da ostane u zatvorenom prostoru.

U najvećem gradu Srpske za sada nema upozorenja, dok ekološka udruženja i opozicija tvrde da je stanje alarmantno.

U proteklom periodu nije bilo značajnijih prekoračenja u parametrima mjerenja zagađenosti vazduha u Banjaluci, a situacija je daleko od alarmantne, smatra gradonačelnik.

Predstavnici ekoloških udruženja kažu da su razočarani ovakvim stavom zvaničnika. Napominju da je problem zagađenosti evidentan, da građani osjete tegobe i da je prvi korak u borbi protiv ovog problema da se on prestane negirati.

Gradske vlasti moraju da priznaju da je vazduh u Banjaluci zagađen i nezdrav, kažu u opoziciji, jer su sva mjerenja zabilježila ozbiljna prekoračenja graničnih vrijednosti. Pitaju zbog čega se ovdje ćuti dok svi drugi gradovi u okruženju upozoravaju građane na opasnost od zagađenosti.

Gradonačelnik ipak priznaje da gradske vlasti treba da donese nove smjernice za Akcioni plan za borbu protiv aerozagađenja u Banjaluci.

Ekolozi upozoravaju da će od saobraćaja mnogo teže biti izaći na kraj sa problemom energetske efikasnosti objekata, vrstom energenata koji se koriste, a dodatno komplikuje situaciju i to što i nova toplana u Banjaluci kao energent koristi drvo.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare