U Banjaluci epidemiološka situacija sve teža - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Banjaluci epidemiološka situacija sve teža

Unazad sedam dana, Banjaluka svakodnevno bilježi dvocifren broj novozaraženih korona virusom, od čega čak četiri dana sa više od 90 oboljelih. U dva dana u najvećem gradu Srpske bilo je 88 i 81 novooboljelih osoba.

Struka upozorava da se virus, u ovom talasu, širi brže, da je agresivniji i da obolijevaju mlađe osobe, a i proces vakcinacije nije zadovoljavajući. I pored svih ovih informacija, i danas ima onih kojima maske služe za ukras, neki ih uopšte ne nose ili ih nepravilno koriste. Trgovci i dalje moraju da upozoravaju ljude da pri ulasku stave masku, konobari to govore gostima za stolom, vozači putnicima, farmaceuti kupcima koji ulaze u apoteke…

Nema objekta na kojem, i toliko mjeseci od kada je korona počela, ne piše da su i maske i distance obaveza.

Svakodnevno smo svjedoci kršenja svih tih mjera. Nije rijetko da kasirke maske spuste ispod nosa, prodavačice u pekari pod bradu, da ih vozači autobusa uopšte ne nose. Spužve za dezinfekciju obuće je sve rjeđe vidjeti.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije napravljen novi raspored: Pogledajte na kojim lokacijama rade ARI ambulante

– Neko jutro prodavačica u pekari nije uopšte imala masku. Ali neka na ulazu piše koliki broj kupaca može da bude unutra. Paradoks je da su svi ljudi imali masku, ali ne i ona koja radi sa hranom – priča naša sagovornica iz naselja Nova Varoš.

Prema podacima Gradske uprave, od početka godine su zbog nepoštovanja epidemioloških mjera na području Banjaluke izdata 132 prekršajna naloga. Najviše kazni zabilježeno je u oblasti ugostiteljstva.

– Najčešće kršenje mjera odnosi se na nepoštovanje radnog vremena – rekli su za Srpskainfo iz Administrativne službe grada.

Ističu da Komunalna policija, u skladu sa pogoršanjem epidemiološke situacije, svakodnevno obavlja kontrole u sklopu svojih nadležnosti i da će biti nastavljene.

MALI POSTOTAK VAKCINISANIH
U dosadašnjem procesu vakcinacije medicinski radnici Doma zdravlja dali su više od 75.600 doza vakcina.

– Negdje oko 20 odsto građana starijih od 18 godina je vakcinisano sa obje doze, a oko 25 odsto je u procesu vakcinacije. To je izuzetno mali postotak i nikako nije zadovoljavajući – rekla je nedavno direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović.

Danas objavljeno

Sutra posebna sjednica NSRS na zahtjev Dodika

M.

Štajnmajer zatražio od Merkelove da nastavi sa vršenjem dužnosti

M.

Stiglo novo upozorenje: “Novi soj virusa biće zarazniji”

M.

Ostavite komentar